Als ouder wil je het beste voor je kind en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu. Gelukkig zijn er tal van duurzame producten op de markt die je kunnen helpen deze doelen te bereiken. Van herbruikbare luiers tot biologische babyvoeding en milieuvriendelijk speelgoed, deze producten zorgen ervoor dat je jouw kind op een bewuste en verantwoorde manier kunt opvoeden, zonder concessies te doen aan hun gezondheid of het welzijn van onze planeet. Ontdek hieronder de 10 essentiële duurzame producten voor kinderen die jouw opvoedingservaring naar een hoger niveau tillen.

Duurzame producten voor kinderen

1. Herbruikbare luiers

Jij kunt jouw kind op een duurzame manier opvoeden door te kiezen voor herbruikbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Ze zijn milieuvriendelijker en verminderen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd. Eén van de soorten zijn de herbruikbare luiers bij Nappy’s. In deze blog lees je waarom je zou kiezen voor wasbare luiers, met de voor- en nadelen.

2. Biologische babyvoeding

Geef jouw kind een gezonde start door te kiezen voor biologische babyvoeding. Biologische voeding is vrij van pesticiden en andere schadelijke stoffen, waardoor het beter is voor zowel jouw kind als het milieu. Dit kan zijn biologische groentepuree, fruitpuree, granen, vlees of yoghurt. Het is van belang om de voedseletiketten te lezen en ervoor te zorgen dat de producten gecertificeerd bioligisch zijn. Bekende merken zijn: Ella’s Kitchen, Hipp Organic, Organix, Babybio en Little Freddie.

3. Duurzame flessen en spenen

Gebruik herbruikbare flessen en spenen gemaakt van duurzame materialen zoals glas of roestvrij staal. Deze zijn vrij van schadelijke chemicaliën zoals BPA en gaan lang mee. Voorbeelden zijn Natursutten die spenen maken van 100% natuurlijk rubber, Hevea en Bibs bekend van de mooie kleurtjes.

4. Eco-vriendelijke kinderkleding

Kies voor kleding gemaakt van organisch katoen of andere duurzame materialen. Deze kleding is geproduceerd met respect voor het milieu en de mensen die het maken.

5. Houten speelgoed

Stimuleer de creativiteit van jouw kind en verminder plastic afval door te kiezen voor houten speelgoed. Hout is een duurzaam materiaal en gaat lang mee. Dit kan van een houten vormenstoof voor de jonge kinderen, tot een houten klimrek voor de oudere kids.

6. Milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Houd jouw huis schoon en veilig met milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Kies voor producten die biologisch afbreekbaar zijn en vrij van schadelijke chemicaliën. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken voor het schoonmaken van speelgoed. En houdt er bijvoorbeeld ook rekening mee als je op een duurzame manier de was wilt doen.

7. Herbruikbare snackzakjes

Verpak de snacks van jouw kind in herbruikbare snackzakjes in plaats van wegwerpverpakkingen. Op deze manier verminder je de hoeveelheid plastic afval.

8. Duurzame kinderstoel

Investeer in een duurzame kinderstoel gemaakt van materialen zoals hout of gerecycled plastic. Deze stoelen gaan lang mee en kunnen vaak worden aangepast naarmate jouw kind groeit.

9. Natuurlijke verzorgingsproducten

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten voor jouw kind, zoals biologische zeep en shampoo. Deze producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en zijn beter voor de gevoelige huid van jouw kind.

10. Milieuvriendelijke luiertas

Kies voor een luiertas gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled polyester. Op deze manier kun je jouw spullen meenemen met behoud van het milieu.

Door te kiezen voor deze 10 duurzame producten kun jij jouw kind opvoeden op een manier die goed is voor zowel hun gezondheid als het milieu. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken, dus begin vandaag nog met het maken van bewuste keuzes.